Viete, ako správne triediť odpad z valentínskych darčekov?

14.2.2024 (SITA.sk) – Zamýšľali ste sa nad tým, kde končí odpad, ktorý vyprodukujeme počas sviatku svätého Valentína? OZV ENVI – PAK pripravil prehľad, ako správne vytriediť jednotlivé druhy odpadu z valentínskych darčekov lásky.

Slováci a Slovenky Valentína oslavujú vo veľkom

Synonymom valentínskych osláv sa stali okrem vyznaní lásky či romantickej večere aj darčeky pre našich partnerov, ale aj priateľov či rodinných blízkych. Valentínske oslavy sa napevno usadili aj na Slovensku. Podľa prieskumu spoločnosti Heureka oslavuje sviatok zamilovaných 82 % Slovákov a Sloveniek. Oslavy pritom neostávajú len pri slovách, v priemere minieme na valentínsku pozornosť 54 eur. Slovenky najviac poteší od partnera kytica kvetov (35 %), nasleduje romantická večera (30 %), z hmotných darčekov sa najväčšej obľube tešia parfumy (14 %), šperky (10 %) či sladkosti (9 %). Na romantické radosti pritom utrácame stále viac. Podľa ukazovateľa Mastercard Love Index z roku 2021 vzrástli na Slovensku výdavky spojené s týmto dňom od roku 2011 až o 427 percent.

Nápor na životné prostredie

Kým väčšina ľudí sviatok lásky oslavuje rada, časť verejnosti ho označuje za príliš skomercionalizovaný pre množstvo reklám a ponúk mierených najmä na zamilované dvojice. S nákupom darčekov počas Valentína rastie aj množstvo vyprodukovaného odpadu, a preto je dôležité, aby tento odpad neskončil na skládke, kde sa stane obrovskou záťažou pre planétu, ale aby sme ho vytriedili. Lebo iba správne vytriedený odpad môže byť recyklovaný. Podľa zistení OZV ENVI – PAK dnes už väčšina ľudí vie, ako triediť odpad, ale aj napriek tomu sa nájdu druhy odpadu, ktoré vedia ľudí potrápiť.

Ukážte lásku aj planéte – tým správnym triedením

Aj keď je dôležité vyjadriť milovaným svoje city, je dobré vopred premýšľať o tom, ako darček napokon skončí, a aká bude jeho životnosť. Lebo takmer všetko, čo kúpime – či už sebe alebo najbližším, sa skôr či neskôr stane odpadom. Najlepším riešením pre planétu je predchádzať vzniku odpadu a samotný odpad minimalizovať, v tomto prípade sú dobrou voľbou napríklad zážitkové darčeky. “Ak už sa pre kúpu valentínskeho produktu rozhodnete, je dôležité, aby ste ho používali čo možno najdlhšie. Porozmýšľajte tiež o tom, ako môžete ďalej využiť obal, v ktorom bol darček zabalený,” radí Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie z OZV ENVI – PAK. Napríklad sladkosti či kozmetika sú často balené v rôznych špeciálnych darčekových krabičkách, či už kovových, papierových alebo plastových. “Nemusia hneď putovať do koša, môžete im vymyslieť ďalšie využitie – môžu poslúžiť na uskladnenie potravín, liekov, bižutérie či ďalších drobností,” doplnila Kretter.

Ak už nejaký odpad počas valentínskych osláv vznikne, je dôležité správne ho vytriediť. “Valentínske darčeky sú balené do obalov vyrobených z rôznych druhov materiálov – nájdeme tu krabičky z papiera či plastu, kovové obaly, ale nechýbajú ani obaly zložené z viacvrstvových materiálov, ktoré vedia ľudí potrápiť. Vtedy sa riadime recyklačnými symbolmi, ktoré sú uvedené na obale,” vysvetľuje Katarína Kretter.

Aj pri triedení týchto obalov platí, že treba od seba oddeliť všetko, čo sa oddeliť dá – napríklad ozdobné stuhy od papierovej krabičky. Pred vytriedením obaly poriadne stlačiť, aby v kontajneroch nezaberali veľa miesta. Netreba zabúdať ani na to, že pravidlá triedenia sa v jednotlivých mestách a obciach od seba líšia. Niekde sa zbierajú nápojové kartóny, plasty a kovy zvlášť a niekde patria do spoločného zberu. Papier a sklo sa vždy triedia samostatne. V tomto prípade napomôžu webové stránky mesta alebo obce, kde odpad triedime.

Informačný servis

Viac k témam: ENVI – PAK, OZV ENVI – PAK, PR, Triedenie odpadu, Valentín
Zdroj: SITA.sk – Viete, ako správne triediť odpad z valentínskych darčekov? © SITA Všetky práva vyhradené.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Prevádzkovateľ InovationSK s.r.o., kontakt info@bossmedia.sk, telefón: 0903218367. Používa súbory cookies na prispôsobenie obsahu reklám a funkcie sociálnych médií a analýzu návštevnosti. Informácie o vašom používaní našej stránky zdieľame aj s našimi partnermi v oblasti sociálnych médií, reklamy a analýzy. View more
Cookies settings
Súhlasím
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Kto sme

Navrhovaný text: Adresa našej webovej stránky je: https://www.aktuality24.sk.

Komentáre

Navrhovaný text: Keď návštevníci webu zanechavajú na stránke komentáre, zbierame údaje, ktoré sú zobrazené vo formulári komentára a taktiež IP adresu používateľov a user-agent prehliadača z dôvodu ochrany proti spamu. Anonymizovaný reťazec vytvorený z vašej e-mailovej adresy (nazývaný aj hash) môže byť poskytnutý službe Gravatar pre overenie, či ju používate. Zásady ochrany osobných údajov služby Gravatar nájdete na: https://automattic.com/privacy/. Po schválení vášho komentára bude vaša profilová fotografia verejne zobrazená spolu s obsahom vášho komentára.

Multimédiá

Navrhovaný text: Pri nahrávaní obrázkov na webovú stránku by ste sa mali vyhnúť nahrávaniu obrázkov s EXIF GPS údajmi o polohe. Návštevníci webu môžu stiahnuť a zobraziť akékoľvek údaje o polohe z obrázkov.

Súbory cookies

Navrhovaný text: Ak pridáte komentár na našej stránke, môžete súhlasiť s uložením vášho mena, e-mailovej adresy a webovej stránky do súborov cookies. Je to pre vaše pohodlie, aby ste nemuseli opätovne vypĺňať vaše údaje znovu pri pridávaní ďalšieho komentára. Tieto súbory cookies sú platné jeden rok. Ak navštívite našu stránku prihlásenia, uložíme dočasné súbory cookies na určenie toho, či váš prehliadač akceptuje súbory cookies. Tieto súbory cookies neobsahujú žiadne osobné údaje a sú odstránené pri zatvorení prehliadača. Pri prihlásení nastavíme niekoľko súborov cookies, aby sme uložili vaše prihlasovacie údaje a nastavenia zobrazenia. Prihlasovacie cookies sú platné dva dni a nastavenia zobrazenia jeden rok. Ak zvolíte možnosť "zapamätať", vaše prihlásenie bude platné dva týždne. Pri odhlásení sa z vášho účtu sú súbory cookies odstránené. Pri úprave alebo publikovaní článku budú vo vašom prehliadači uložené dodatočné súbory cookies. Tieto súbory cookies neobsahujú žiadne osobné údaje a odkazujú iba na ID článku, ktorý ste upravovali. Súbory sú platné 1 deň.

Vložený obsah z iných webových stránok

Navrhovaný text: Články na tejto webovej stránke môžu obsahovať vložený obsah (napr. videá, obrázky, články a podobne). Vložený obsah z iných stránok sa chová rovnako, akoby návštevník navštívil inú webovú stránku. Tieto webové stránky môžu o vás zbierať osobné údaje, používať súbory cookies, vkladať treťo-stranné sledovanie a monitorovať vašu interakciu s vloženým obsahom, včetne sledovania vašej interakcie s vloženým obsahom, ak na danej webovej stránke máte účet a ste prihlásený.

S kým zdieľame vaše údaje

Navrhovaný text: Ak požadujete obnovenie hesla, vaša adresa IP bude uvedená v e-maile na obnovenie hesla.

Ako dlho uchovávame vaše údaje

Navrhovaný text: Pri pridávaní komentára, komentár a jeho metaúdaje sú uchovávané oddelene. Vďaka tomu vieme automaticky rozpoznať a schváliť akékoľvek súvisiace komentáre bez toho, aby museli byť podržané na moderáciu. Pre používateľov, ktorí sa zaregistrujú na našich webových stránkach (ak takí existujú), ukladáme aj osobné údaje, ktoré poskytujú, do ich užívateľského profilu. Všetci používatelia môžu kedykoľvek zobraziť, upraviť alebo odstrániť svoje osobné údaje (okrem zmeny používateľského). Správcovia webových stránok tiež môžu zobraziť a upraviť tieto informácie.

Aké práva máte nad svojimi údajmi

Navrhovaný text: Ak na tejto webovej stránke máte účet, alebo ste tu pridali komentár, môžete požiadať o export vašich osobných údajov, ktoré o vás ukladáme, včetne údajov, ktoré ste nám poskytli. Môžete tak isto požiadať o vymazanie osobných údajov. To sa ale netýka údajov, ktoré o vás musíme uchovávať z administratívnych, právnych alebo bezpečnostných dôvodov.

Kam posielame vaše údaje

Navrhovaný text: Komentáre návštevníkov môžu byť kontrolované prostredníctvom automatizovanej služby na detekciu spamu.
Save settings
Cookies settings